piątek, sierpnia 14, 2020

Serowe kotlety w kapuście


Serowe kotlety w kapuście

Kotleciki robi się prosto, jak ktoś nie lubi sera można pominąć ten składnik. Mięsne kuleczki zatopione w kapuście.



Składniki:
·       Mała główka kapusty
·       2 Marchewki
·       10 dag sera żółtego
·       ½ łyżeczki Vegety
·       ½ łyżeczki octu
·       Cukier
·       1 łyżka ketchupu
·       2 łyżeczki mąki pszennej
·       ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
·       1 torebka ryżu
·       Jajko
·       10 dag sera żółtego
·       Bułkę tartą do panierki
·       Olej do smażenia
·       Sól
·       Paprykę ostrą
Sposób przygotowania:
1.   Ryz gotujemy w osolonej wodzie.
2.   Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy.



3.   Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju.

4.   Kapustę myjemy, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy obrana, pokrojoną marchew i gotujemy.

5.   Pod koniec gotowania wsypujemy Vegetę, wlewamy ocet, wsypujemy odrobinę cukru, dodajemy ketchup i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Chwile gotujemy.



6.   W naczyniu układamy kotlety i kapustę.

7.   Danie gotowe.





8.   Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz