Tarta ze szpinakiem, fetą, kurczakiem i beszamelem to pomysł na niebanalny i pyszny obiad. Jest stosunkowo prosta do wykonania, a do tego bardzo aromatyczna. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę z kurczakiem wyłącznie z myślą o sobie samej. Moja rodzinka średnio przepada za tartami na słono (co innego na słodko!- takie by mogli jeść co chwilę i nigdy się nie nudzi). Ja wręcz przeciwnie… Uwielbiam szpinak, kurczaka, różne rodzaje serów czy to żółtych, sałatkowych czy wędzonych.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem jest naprawdę sycąca, a najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli szukasz podobnych przepisów na tartę na słono to zachęcam do wypróbowania serowej tarty z kurczakiem i pieczarkami.
Jeżeli lubisz tartę na słodko to polecam tartę ze śliwkami, tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.
Przepis na: Tarta ze szpinakiem, fetą i kurczakiem
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 125 g masła
- łyżka śmietany 18 %
- szczypta soli i pieprzu
Farsz:
- 600 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1/2 czerwonej papryki lub 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 60 g sera typu feta np. sałatkowego
- 150 g mozzarelli
Beszamel:
Zobacz również:
Jak zrobić tartę ze szpinakiem?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Przygotowany, gorący beszamel wylewamy na naszą tartę (taką ilość żeby przykrywała farsz, jednak nie polewamy nim boków tarty (kruchego ciasta). Wierzch posypujemy startą mozzarellą oraz pokrojonym w kosteczkę serem feta. Pieczemy ponownie przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni (ważne, aby spód tarty był równomiernie upieczony, a wierzch przyrumieniony, zwarty).
Komentarze