Buraczki z cebulką do obiadu

Prosty sposób na buraczki do obiadu🙂 Są smaczne i dziecinnie łatwe w przygotowaniu! Wystarczy ugotowane lub upieczone buraczki zetrzeć, a później wymieszać z cebulką, olejem i przyprawami👍 Tak przygotowane można podawać do ryb, mięs, dań obiadowych, a nawet potraw z grilla.

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 6-7 średnich buraków ćwikłowych
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz

 

Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Po wystudzeniu obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj drobno posiekaną cebulę, olej oraz przyprawy. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.

Do przygotowania można użyć buraczki po ugotowaniu barszczu czerwonego.

 

 

 

Pomysły na dania z buraków:

 

 

 

 

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *