sałatka z cukinii w curry
przetwory

Sałatka z cukinii w curry – do słoików

Znacie już zapewne mój przepis na sałatkę z cukinii – do słoików, którą przygotowywałam w zeszłym roku. Sałatka ta okazała się numerem jeden wśród moich przetworów, dlatego też i tego lata postanowiłam przygotować sałatkę z cukinii w curry, na słodko-kwaśno. Super smaczna sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu w chłodne dni! 🙂

Składniki na sałatkę z cukinii w curry – do słoików:
2 kg cukinii
2-3 cebule
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 duże marchewki
2 łyżki soli

Zalewa:
3/4 szklanki octu
1 i 1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki gorczycy
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu czarnego
3 łyżki curry

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ścieramy na tarce lub szatkownicy i przekładamy do jakieś większej miski (lub garnka). Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa łączymy z cukinią i dokładnie mieszamy. Warzywa solimy, mieszamy i zostawiamy na około 2 godziny, aż cukinia puści soki.
2. W międzyczasie możemy przygotować słoiki. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 500 ml. Gdy warzywa puszczą już soki to, odcedzamy ich nadmiar. Do wyparzonych, wysuszonych słoików dość ciasno nakładamy warzywa.
3. Przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier zagotowujemy razem z gorczycą, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz curry. A następnie za pomocą chochli nalewamy gorącą, ale nie wrzącą, zalewę do naszych słoików i zakręcamy. Sałatkę pasteryzujemy około 15 minut, zostawiamy do ostygnięcia i sprawdzamy czy wszystkie słoiki 'trzymają’. Smacznego!

sałatka z cukinii w curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *