8/10/2020

8/10/2020

Jagodowy budyń jaglany z jeżynami


Dziś mam dla Was kolejną, wakacyjną, śniadaniową (choć świetnie sprawdzi się także na deser) propozycję. Lekką, zdrową, owocową i pyszną. To budyń jaglany, czyli zblendowana kasza jaglana z jogurtem i ulubionymi owocami. Ma konsystencję budyniu/puddingu, więc jeśli lubicie takie posiłki to na pewno przypadnie Wam do gustu. Ja klasycznego budyniu nie lubię, ale wersja jaglana skradła moje serce od pierwszego spróbowania, mam nadzieję, że z Wami też tak będzie ;-)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 szklanki jeżyn (świeżych lub mrożonych)
  • miód do smaku 
  • jeżyny, borówki do dekoracji (świeże lub mrożone)


Wykonanie:

Kaszę płuczemy na sitku, przelewamy gorącą wodą. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę, gotujemy około 20 minut (może się nieco rozgotować). Zdejmujemy z ognia, do gorącej dodajemy jogurt, jagody, jeżyny i miód do smaku. Całość miksujemy blenderem. Przelewamy do miski. Na wierzchu kładziemy kleks z jogurtu, układamy jeżyny, borówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz