Lody z mrożonych bananów

Domowe lody jogurtowo-bananowe słodzone miodem – 100% naturalne😉 To kolejny pomysł, który podsunęła mi moja szwagierka Dorota. Są świetne! Pyszne, zdrowe, a do tego nie zawierają cukru, barwników ani konserwantów. Można je jeść nie mając wyrzutów sumienia! Takie lody śmiało możecie podać osobom, które dbają o sylwetkę… które z różnych przyczyn unikają cukru… lub cierpią na alergię/nietolerancję pokarmową (lody mają niewiele składników uczulających).

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka płynnego miodu

 

Banany obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze 1- lub 2-centymetrowe kawałki. Włóż do plastikowego pojemnika, zawiń w folię spożywczą lub rozłóż na drewnianej deseczce – następnie wrzuć do zamrażalnika. Zamrożone banany przełóż do pojemnika blendera/malaksera i miksuj przez kilka sekund, by się rozdrobniły. Dodaj jogurt oraz miód i dalej miksuj do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

Takie lody można zrobić przy pomocy blendera, malaksera, thermomixa lub maszynki do mielenia.

Miód możesz zastąpić innym płynnym słodziwem, np. syropem klonowym, syropem daktylowym.

Mrożąc banany najlepiej poukładać je w niewielkich odstępach, by się nie posklejały. Wtedy po zamrożeniu nie zamienią się w twardą bryłę i będą łatwiejsze do rozdrobnienia. 

By zrobić lody smakowe, w czasie miskowania dodaj: kilka malin, truskawek, jagód, borówek, trochę mleczka kokosowego, ostudzone espresso, łyżkę kakao lub masła orzechowego.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *