sobota, 8 sierpnia 2020

Odwrócona tarta jabłkowa


Skarmelizowane  jabłka zapiekane pod ciastem kruchym.
Tarte Tatin... najlepsza z gałką lodów!

Nie miałam specjalnej formy do przygotowania tej tarty, dlatego użyłam zwykłej patelni i naczynia żaroodpornego o owalnym kształcie.

Smakuje przepysznie zarówno na ciepło... jak i na zimno.

Serdecznie polecam :)
                                          
Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, miękkiego
  • 30 g cukru białego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
Nie należy ugniatać za długo, by nie zagrzać za mocno ciasto w dłoniach.

Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Karmelizowane jabłka:
  • 1 kg słodkich jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 100 g cukru białego
  • 40 g masła
Jabłka obrać i każde pokroić na ósemki.
Skropić sokiem z cytryny.
Do głębokiej patelni wlać wodę i cukier. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści i będzie miał złoty kolor.
Dodać zimne masło. Mieszać do rozpuszczenia.
Dorzucić przygotowane jabłka i smażyć, aż będą półmiękkie i obklejone karmelem.

Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

Rozgrzać piekarnik do 200^C.

Ciasto rozwałkować na wymiar formy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Ułożyć na przestudzonych jabłkach, a brzegi wcisnąć pomiędzy naczynie, a owoce.

Piec 30-40 minut, po wyjęciu od razu oddzielić ciasto od formy za pomocą noża.
Po lekkim przestudzeniu obrócić ciasto na tak, by było "od góry nogami".
Podawać z gałką lodów :) 

Smacznego!            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz