czwartek, 6 sierpnia 2020

Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory.


Ostatnio zasmakowały nam zrobione na próbę ogórki w zalewie gyros . Pomyślałam, że z kurkumą też będą dobre. I nie pomyliłam się. Zainspirowałam się przepisem Margarytki. Ogórki wyszły bardzo chrupkie, w smaku słodko-kwaśne. Pyszne. Te ogórki nie muszą długo leżeć, śmiało już po kilku dniach możemy je skosztować i ewentualnie dorobić kolejne porcje. Póki sezon ogórkowy w pełni. Tak zrobię i ja. Polecam :)

Składniki  ( na 5 słoików o poj 500 ml )
-  1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 szklanki wody
- 1 i 3/4 szklanki octu 10%
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 płaska łyżka kurkumy

Wykonanie
 Ogórki pokroiłam wzdłuż na cienkie plastry. Ułożyłam ciasno w uprzednio umytych i wyprażonych słoikach.
W garnku zagotowałam wodę z cukrem, solą i przyprawami. Dolałam ocet, garnek przykryłam pokrywką i na wolnym ogniu gotowałam jeszcze ok. 5 minut. Gorącą zalewą zalałam ogórki. Dobrze zakręciłam. Pasteryzowałam około 5-7 minut.
Smacznego :)




Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków ( wystarczy kliknąć w link, a ukaże się przepis ) :

http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/ogorki-z-czosnkiem-smaczna-zimowa.html

http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/ogorki-konserwowe-z-papryka-na-zime.html

http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/ogorki-kiszone-na-zime-maosolne-na-juz.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2020/07/ogorki-w-zalewie-gyros-na-zime-domowe.html


14 komentarzy: