Pikle z chilli i czosnkiem czyli Krokodylki

Mocno pikantne, słodkie i wyraźnie czosnkowe ogórki to znakomita przekąska lub dodatek do obiadu. Są również niezastąpione jako dodatek do imprez z %%%.Nie są trudne do zrobienia, jedyny mankament to czas oczekiwania.


Na 6 słoików o pojemności 500ml:
3 kg małych ogórków gruntowych
2 duże główki czosnku
330 g cukru
3 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
250 ml octu 10%
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżeczki papryki chillli w proszku


  • Ogórki namoczyć w lodowatej wodzie na ok. 2 godziny, porządnie je wyszorować i osuszyć. Następnie pokroić ogórki na ćwiartki. Pokrojone ogórki zasypać solą i porządnie wszystko wymieszać. Odstawić ogórki na 5-6 godzin, aby puściły sok.
    W tym czasie z olej, ocet i cukier zagotować w garnku i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Czosnek obrać i drobno pokroić. Do zimnej zalewy dodać czosnek i chilli, wymieszać.
    Ogórki odcedzić z soku, który wytworzył sie po zasypaniu cukrem. Następnie ogórki wymieszać z naszą octowo-paprykowo-czosnkowa zalewą. Odstawić ogórki na 12 godzin w zalewie. (temperatura pokojowa).
    Po tym czasie ogórki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedzić przez sitko. Czosnek z zalewy ułożyć na ogórkach w słoiku, a następnie zalać ogórki zalewą, tak aby przykryła całe ogórki i czosnek.
    Brzegi słoików wytrzeć suchą i czystą ściereczką, a następnie mocno zakręcić pokrywki.
    Wstawić słoiki do zimnego piekarnika, temperaturę ustawić na 130 st. C ,pasteryzować przez 1 godzinę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne