Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

W sezonie letnim bardzo lubimy faszerowane warzywa. Jednym z naszych ulubionych jest cukinia. Świetnie nadaje się właśnie do nadziewania i zapiekania.

Przed Wami cukinia z nadzieniem drobiowo-pomidorowym (w nieco innym wydaniu niż ostatnio. Zobacz tez przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami).

  • 3-4 cukinie
  • 2 udka z kurczaka (u mnie bez skóry i kości)
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • około 150 g tartego sera
  • olej/masło klarowane
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Oczyszczone mięso wkładamy do garnka z zimną, wodą. Podgrzewamy. Gdy woda się zagotuje, dodajemy sól, listki laurowe, ziela angielskie oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa (można również wykorzystać mięso pozostałe np z rosołu). Po przestudzeniu udko kroimy na drobne kawałki (ja ugotowane mięso zmieliłam, ale wg mnie całościowo wyszło za drobno, pasztetowo)

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je dużą ilością wrzącej wody. Usuwamy skórkę i gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła lub oleju. Dodajemy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pomidory, a gdy zaczną się lekko rozpadać dodajemy posiekane mięso. Smażymy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w niewielkiej ilości zimnej wody, smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Odstawiamy.

Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym. Napełniamy je przygotowanym farszem. Wierzch posypujemy tartym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.

Cukinie można podać polane ketchupem.

Źródlo