Surówka z młodej kapusty na bogato

Cóż więcej mówić… surówka z młodej kapusty to absolutny MUST EAT każdego lata. Dziś jednak przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, żeby nie było mi za nimi tak tęskno jesienią i zimą. Też tak macie? 🙂
Przepis na 6-8 porcji. Przy podziale na 6 porcji, jedna to około 97kcal, B: 3,8g, T: 3,6g, W: 16,7g.

Składniki na 6-8 porcji:
– ½ młodej kapusty
– 2 marchewki
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 papryka
– 1 pęczek koperku
– sok z ½ cytryny
– 2 łyżki oliwy
– 1 płaska łyżeczka cukru
– sól, pieprz

Kapustę drobno szatkujemy i wkładamy do większej miski. Dodajemy startą na tarce marchewkę, rzodkiewki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz posiekany koperek. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy całość cukrem, solą oraz pieprzem, mieszamy.
Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy koperek, rozdrabniamy 3 s/obr. 8. Koperek zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodajemy kapustę, pokrojoną na 5-6 cm kawałki, rozdrabniamy przy pomocy kopystki 7-10 s/obr. 4.5. Przekładamy do dużej miski, odstawiamy.
3. Do naczynia miksującego wkładamy marchewki, rzodkiewki i paprykę, wszystkie pokrojone na kawałki, rozdrabniamy 4-5 s/obr. 5. Przekładamy do miski z kapustą.
4. Do miski dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, mieszamy.
Smacznego!

Dodaj komentarz