Kruche ciasto ze śliwkami

4.7/5 (248 ocen)
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą to jeden z tych wypieków, które pojawiają się u mnie regularnie. Jest przepyszne, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Wykorzystaj sezon na śliwki i daj się porwać tej niebiańskiej słodyczy!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 45 min pieczenia

ciasto kruche ze śliwkami przepis

Opis przepisu

Kruche ciasto ze śliwkami marzyło mi się już od dawna. Kocham sezonowe owoce i piec z nich pyszne, soczyste ciasta, które znikają w oka mgnieniu. Jak tylko zobaczyłam w sklepie bardzo ładne śliwki to postanowiłam przygotować z nich pyszne ciacho na bazie maślanego kruchego ciasta, warstwy śliwek i delikatnej bezy (w przepisie dokładnie opisuję moment wykonywania bezy i omawiam najczęściej popełniane błędy, przez co często ubita z białek beza totalnie opada po upieczeniu).

Ciasto ze śliwkami

Moim zdaniem ciasto ze śliwkami, podobnie z resztą jak szarlotka najlepiej smakuje na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Połączenie soczystych, lekko kwaskowatych śliwek i słodkiej bezy to duet doskonały!

Jeśli szukasz podobne ciasta z owocami to zapraszam do wypróbowania szarlotkę z bezą i kruszonką, ciasto z truskawkami i budyniową pianką, ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, czy sernik tradycyjny z owocami i mascarpone.

Przepis na: Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej lub np. krupczatka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wyślij emailem

Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?


Krok 1

maślane ciasto

Oddzielamy bardzo dokładnie żółtka od białek (jajka powinny być w temp. pokojowej). Na stolnicę przesiewamy 450 g mąki pszennej (lub pół na pół z krupczatką), dodajemy 1/3 szklanki cukru pudru oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodajemy 250 g zimnego posiekanego masła. Żółtka wbijamy na środek składników (najlepiej na stolnicy) i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka. Uformować dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.


Krok 2

maślane ciasto

Tą większą kulę wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24 cm (lub 26 cm). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni. Piec przez ok. 15 minut (góra-dół).


Krok 3

Śliwki kroimy na większą kostkę, a pestkę oczywiście wyrzucamy. Przekładamy śliwki do głębszego talerza, posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i rozprowadzamy równomiernie tą mąkę dłonią.


Krok 4

kruche ciasto

Wyciągamy podpieczone ciasto z piekarnika. W tym czasie ubijamy białka.


Krok 5

Śliwki przekładamy na podpieczone ciasto (jednak skórką do dołu).


Krok 6

kruche ciasto z owocami

Aby przygotować idealną bezę, która nam nie opadnie, trzeba się trzymać kilku bardzo prostych zasad. Po pierwsze białka muszą być idealnie oddzielone od żółtek. Po drugie naczynie, w którym będą ubijane białka musi być czyste i idealnie suche bez jakiejkolwiek kropli wody itp.

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera. To powinno trwać około 4 minut, ponieważ muszą być naprawdę dobrze ubite. Dodajemy stopniowo cukier (najlepiej drobny) łyżeczka za łyżeczką. Najlepiej po każdej dodanej łyżeczce odczekać około 20-30 sekund żeby ten cukier się dobrze rozpuścił. Ja zwykle ubijam około 10 minut, wtedy nie słychać w misie miksera miksowanego cukru.  


Krok 7

ciasto z owocami

Pod koniec dodajemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10-20 sekund. Na śliwki nakładamy ubitą pianę.


Krok 8

ciasto z owocami

Z kolei na białka nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 10 minut w temp. 175 stopni, a później piekę przez 35 minut w temp. 155 stopni. Smacznego!


ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze sliwkami

ciasto z owocami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 248

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mariola
Mariola
6 miesięcy temu

To ciasto jest najlepsze jakie jadłam ze śliwkami 🤤

Paulina
Paulina
6 miesięcy temu

Jedne z lepszych kruchych ciast które robiłam. Było tak pyszne że nim się obejrzałam a zostały tylko okruchy 🙈 sezon śliwkowy się zaczął więc często teraz będzie gościć u mnie na stole 💖

Justyna
Justyna
6 miesięcy temu

Przepyszne ciasto, przepisu na kruchy spód będę używać już do każdego innego ciasta. Do bezy dodałam budyń wiśniowy zamiast mąki ziemniaczanej i świetnie pasuje. Rewelacja !

IMG_9659.jpeg
Paulina
Paulina
6 miesięcy temu
Reply to  Justyna

Muszę wypróbować tą kombinację!

Ania
Ania
6 miesięcy temu

Pierwszy raz robiłam pianę, i taka wyszła. Ciasto pycha.

inbound9172925438119523649.jpg
Renia
Renia
1 rok temu

Najlepsze 🤎 zawsze wychodzi 👌 u nas dzisiaj ze śliwkami i jabłkami. Pianka puszysta jak chmurki! Polecam 😀

Andrea
Andrea
1 rok temu

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jaki rodzaj śliwek się najbardziej nadaje?

Megi
Megi
1 rok temu

Przepyszne ciasto:-)
Każdy kto spróbował chce przepis.
Śliwki stabilne. Piana z białek również.
Przepis znalazł się w moim zeszycie.

Robert
Robert
4 lat temu

Dzisiaj wypróbowane z własnych sliwek – pychotka! :))

Mariola Kędzior
Mariola Kędzior
4 lat temu

Jeżeli inspiruje się Pani przepisami innych blogerów to może wypadałoby podać źródło?
Reputację buduje się latami, a można ją łatwo stracić.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu

Uwielbiam osoby, które niedzielę potrafią zacząć od dowalenia komuś… Tak się składa, że ciasto kruche z budyniową pianką robię od kiedy tylko pamiętam. Zmieniam tylko owoce, dlatego mam takie z jabłkami, porzeczkami, borówkami, malinami czy właśnie śliwkami. Jeżeli inspiruję się danym przepisem to to zaznaczam we wpisie.

Mariola Kędzior
Mariola Kędzior
4 lat temu

Tak oczywiście. Tylko czemu w takim razie zrobiła Pani że mój wpis jest niewidoczny dla innych czytelników? Czego się Pani wstydzi?

Zresztą to nie jedyny przepis którym Pani się “inspiruje”. Pani sprawa.

Szkoda bo blog był w porządku i czasem na niego zaglądałam. Teraz jestem zniesmaczona.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu

Pani komentarz jest niewidoczny? Przecież wszystkie komentarze są u mnie publiczne, widoczne dla każdego. Proszę też wskazać, którymi przepisami się “inspiruje”. Oskarżenie łatwo rzucić, ale proszę przedstawić dowody.

Ciasto ze śliwkami

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami jak soczyste truskawki, maliny czy właśnie śliwki. Bardzo lubię piec z nich takie letnie ciasta, których największą zaletą jest to, że znikają w oka mgnieniu. Niestety w tym roku nie posiadam własnych śliwek, ale dorwałam za to w sklepie bardzo ładne śliwki i postanowiłam upiec z nich świetne ciasto, które składa się z maślanego kruchego spodu, śliwek węgierek i delikatnej, puszystej bezy. Całość nie jest za słodka, tylko taka w sam raz.

Kruche ciasto ze śliwkami

W moim odczuciu kruche ciasto ze śliwkami, z resztą bardzo podobnie jak szarlotka najlepiej smakuje na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Ciężko wtedy poprzestać na jednym kawałku, ponieważ takie połączenie soczystych, jednak lekko kwaskowatych śliwek wraz z kruchym ciastem i słodką bezą to coś naprawdę przeeeepysznego. Ciasto ze śliwkami pięknie się kroi na talerze, a do tego tak bosko pachnie!

Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami to prosty i tani wypiek, który jest lubiany przez wszystkich. Każdy wyjada swój kawałek do ostatniej łyżeczki, a czasami nawet prosi o dokładkę. Jeżeli tylko szukasz nieco podobnych ciast z owocami to chciałabym Cię zachęcić do wypróbowania szarlotki z bezą i kruszonką, ciasta z truskawkami i budyniową pianką, ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką, czy sernika tradycyjnego z owocami i mascarpone.

RozwińZwiń