Tabbouleh z kaszą jaglaną – sałatka ziołowa z pomidorami

Tabbuouleh to typowa libańska sałatka, składająca się z kaszy bulgur, pomidorów i całego mnóstwa ziół. Ja zrobiłam polską wersję – tabbouleh z kaszą jaglaną, która smakuje równie dobrze, a jest jeszcze bardziej odżywcza – kasza jaglana zawiera mnóstwo wartościowych składników, więc naprawdę warto włączać ją do naszej diety.

Tabbouleh z kaszą jaglaną - sałatka ziołowa z pomidorami

Sałatka libańska na kaszy jaglanej

Tabbouleh jada się w krajach arabskich jako dodatek do dań głównych albo przekąskę. Zazwyczaj przygotowywana jest z kaszy bulgur, a czasami z kus kusu. Zawsze jest bogata w zioła – miętę i nastkę pietruszki, podawana razem z pomidorami i czasami ogórkami i orzeszkami piniowymi. Oryginalna tabouleh to właśnie przede wszystkim zioła, a nie sama kasza. Do tego dochodzi kwaskowośc cytryny, orzeźwienie płynące z zielonego ogórka i to tworzy idealne danie na upał. Syci, orzeźwia, chłodzi i smakuje. perfekcyjna na wiosnę, do grilla, na lato, na pinik. I okazuje się, że z kaszą jaglaną smakuje równie dobrze i jest bardziej nasze, polskie.

Przepis powstał do letniego numeru Magazynu Kocioł, w którym bohaterem są zioła – polecam przejrzeć, bo jest tam mnóstwo pysznych pomysłów, a możecie go poczytać całkiem za darmo. Możecie np. znaleźć tam przepis na to pesto z natki pietruszki i szpinaku.

Tabbouleh z kaszą jaglaną - sałatka ziołowa z pomidorami

Tabbouleh z kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ½ ogórka zielonego
  • 1 szalotka lub ½ cebuli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Kaszę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wrzącej wody. Gotujemy 4 minuty, po czym wyłączamy gaz, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie siekamy drobno wszystkie zioła, ogórek trzeba na tarce o grubych oczkach, a pomidorki i szalotkę kroimy w kostkę. Mieszamy z kaszą, przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Tabbouleh z kaszą jaglaną - sałatka ziołowa z pomidorami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *