niedziela, 2 sierpnia 2020

Focaccia alla pizza

Po zrobieniu pierwszy raz focaccia robię ją bardzo często. Ostatnio zrobiłam z dodatkami alla pizza, pyszności :)


Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej (do ciasta drożdżowego),
- ok. 1 i ok.1/3 szklanki wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- ok. 2 łyżki oliwy Gallo Classico.

Zaczyn:
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka mąki,
- odrobina cukru.

Dodatki:
- salami,
- oliwki,
- pomidorki koktajlowe,
- tarta mozarella/lub w kulce
- świeże zioła tymianek/bazylia/oregano.

Wykonanie:
Robimy zaczyn na drożdze:
15g drożdzy rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy mąkę i odrobinę cukru. Odstawiamy na ok. 15 min do wyraźnego ruszenia się drożdży. 

Do dużej miski, dodajemy mąkę, wodę, zaczyn z drożdżami oraz sól. Mieszamy składniki przy pomocy silikonowej szpatułki. Ciasto będzie gęste, lepiące się, ale przypominające kulę, podnosimy je z miski przy pomocy szpatułki lub ręką, wlewamy 2 łyżki oliwy do miski i ponownie wkładamy ciasto, tak żeby obtoczyć jew oliwie z każdej strony. Miskę szczelnie zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano (min. po 8 godz.) formę do pieczenia ok. 35x25 cm smarujemy 1-2 łyżki oliwy (spód i boki) i przekładamy ciasto. Rozciągamy je palcami, robiąc w cieście wgniecenia palcami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 1,5-2 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (góra-dół). Delikatnie robimy w nim kilka wgnieceń palcami, układamy oliwki/pomidorki koktajlowe/ziołą/salami polewamy górę odrobiną oliwy, oprószamy solą. Wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Salami możemy położyć pod koniec pieczenia razem z sere mozarella oraz świeżymi ziołami, żeby za mocno nam się nie wysuszyły. Ziołami i pomidorki kładę też po wyjęciu jej.












2 komentarze:

  1. Jakie sprytne połączenie :) Okazuje się, że wielu Polaków bardzo lubi "pizzę" na tak grubym cieście i w swoim domowym zaciszu wykonuje ją właśnie w taki sposób.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari