.

.

sobota, 1 sierpnia 2020

Warzywna sałatka obiadowa do słoików na zimę-pyszna+FILM

Cześć Kochani,lato w pełni, a że lato-to przetwory. 
Chcę Was dziś zaprosić na pyszną sałatkę warzywną do słoików na zimę.
Robię ją co roku, jest wspaniała. 







Składa się z ogórków, kapusty białej, papryki czerwonej, marchewki i cebulki.
Przy okazji tegorocznej produkcji sałatki nagrałam film, na którym pokazuje co i jak.
Zapraszam  na film 


SKŁADNIKI

*z tych proporcji wyszło mi 12 średnich słoików.

SAŁATKA 
-3 kg poszatkowanej kapusty białej (waga po poszatkowaniu)
-1kg ogórków 
-4 papryki czerwone
-700g cebuli
-800g marchwi
-sól

ZALEWA

-2 l wody
-250ml octu spirytusowego  10%
-1,5 szkl cukru 
-ok 14 liści laurowych
-ok 20 sztuk  ziela angielskiego


Paprykę szatkujemy na cienkie paseczki, dodajemy około 0,5 łyżki soli-mieszamy
Cebulę szatkujemy lub kroimy, dodajemy 0,5 łyżki soli-mieszamy
kapustę szatkujemy-dodajemy około 3 łyżki soli-mieszamy
marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ok 0,5 łyżki soli-mieszamy
ogórki szatkujemy na cienkie plasterki, solimy 0,5 łyżki, mieszamy

Tak przygotowane składniki odkładamy na około 1-1,5 godz by puściły sok.

Po tym czasie dokładnie odciskamy sok.

Wszystkie składniki dajemy do dużej miski i dokładnie mieszamy.



Słoiki myjemy i suszymy, sałatkę przekładamy do słoików, nie uciskamy zbyt mocno by było jeszcze miejsce na zalewę.





ZALEWA

Do garnka dajemy 2 litry wody, dodajemy ocet, cukier, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko mieszamy i zagotowujemy. Zalewa musi wrzeć, i muszą pojawić się bąbelki.

Gorącą zalewą zalewamy słoiki z sałatką, robimy to stopniowo, czekając by dokładnie wypełniła całe słoiki. 
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Na dno garnka dajemy ściereczkę lub ręcznik papierowy, układamy słoiki, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości, i pasteryzujemy na niewielkim ogniu około 15 minut od momentu zagotowania wody-ma ona bulgotać.
i gotowe 
wystudzoną sałatkę można odnieść do piwnicy.








Na prawdę Wam ją polecam, jest pyszna.

Zapraszam jeszcze na film






8 komentarzy:

  1. žANY OLEJ DO ZALEVY PROSZE O ODPOWIEDZ

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy musi być zimowa kapusta bo jeszcze nie ma kamiennej głowy,czy może być taka kapusta jaka jest dostępna teraz na rynku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może być, z takiej właśnie robiłam :) Musi być biała kapusta, po prostu :) Prosze wybierać ładne, ubite główki

      Usuń
  3. Po 2,5 h kapusta nie puściła soku, ile czasu mam jeszcze czekać? Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak mogła nie puścić soku, a została posolona?

      Usuń
    2. oczywiście! Trochę soku było, ale nie tak dużo jak to widać w filmie:)

      Usuń
    3. Film był nagrywany jakoś w sierpniu więc kapustka była młodsza, więc i bardziej soczysta :) Nie jest powiedziane, ze każda będzie miała tyle soku, są rózne odmiany itp :) Trzeba odcisnąć to co jest i już :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko