Maślane jagodzianki z kruszonką



Dzień dobry,
sezon jagodziankowy ruszył, dlatego dziś Młynkowe jagodzianki, maślane i z kruszonką. Combo idealne :)

Przepis na 12 jagodzianek 

Składniki:
50 g  świeżych drożdży 
100 g cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g mleka 
2 żółtka 
89 g miękkiego masła
500 g mąki 

nadzienie:
350 g  świeżych jagód 
30 g cukru 
25 g skrobi ziemniaczanej 

kruszonka:
30 g masła 
20 g cukru 
30 g mąki 

Przygotowanie:
  1. W naczyniu pokruszyć drożdże, dodać cukier, cukier  wanilinowy i ciepłe mleko. Odstawić na 10 min.
  2. Dodać żółtka, masło, mąkę i wyrobić ciasto. 
  3. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. W osobnej misce jagody delikatnie wymieszać z cukrem i mąką.
  5. Ciasto wyłożyć na prószony blat i rozwałkować na grubość ok 0,5 . 
  6. Wycinamy krążki ok średnica 9-10 cm
  7. W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę.
  8. Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm.
  9. Posypujemy kruszonką.
  10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut.
  11. Podawać po ostudzeniu.


kruszonka:
Wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym, aż pojawią się grudki. 


Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty