Faszerowana cukinia

4.8/5 (94 ocen)
Faszerowana cukinia przepis

Przed Wami moja najnowsza propozycja obiadowa – faszerowana cukinia. Chciałabym Was zachęcić do jej przygotowania póki jest jeszcze na nią sezon. Zapiekana faszerowana cukinia to pomysł na ciekawy, kolorowy i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Taki szybki obiad jest często wybawieniem gdy nie ma się czasu na spędzenie kilku godzin na przygotowywanie posiłków.

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsnym farszem z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Do jej przygotowania użyłam mielonego mięsa wieprzowego, jednak równie dobrze możesz użyć wołowego czy z kurczaka.

Jeśli szukasz podobnych przepisów to zachęcam Was do wypróbowania faszerowanej papryki lub zapiekanej cukinii z wieprzowiną.

Przepis na: Faszerowana cukinia

Składniki:

  • 3-4 większe cukinie
  • 350 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka listków kolendry
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 200 g mozzarelli w zalewie
Wyślij emailem

Jak zrobić faszerowaną cukinię?


Krok 1

pomysł na obiad

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na równe połówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 5-7 minut, po tym czasie za pomocą łyżeczki wyciągamy ze środka miąższ, zostawiając ok 0,5-1 cm od brzegu. 


Krok 2

zapiekana cukinia

W międzyczasie na patelnię nalewamy ok 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wsypać drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do jej zeszklenia. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zmielone mięso. Posypujemy przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i ostrą. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy także lekko posiekane listki kolendry bazylii i startą na tarce marchewkę. Pod koniec dodajemy passatę pomidorową i dusimy pod przykryciem przez 7-10 minut (na małym ogniu).


Krok 3

zapiekana cukinia

Na lekko przestudzone cukinie nakładamy równomiernie farsz. Wierzch dekorujemy plasterkami mozzarelli. Piec około 15 minut w temp. 190 stopni (np. z termoobiegiem). Smacznego!


Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

pomysł na obiad

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 94

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja Malinowska
Alicja Malinowska
3 lat temu

ooo. strzał w dziesiątkę. mam jeszcze jedną ładną cukinnię. chyba dzisiaj zrobię 🙂

Faszerowana cukinia

Bardzo lubię obiady czy ciasta z sezonowych owoców i warzyw. Są one wtedy najsmaczniejsze, soczyste i wyraziste w smaku. Uwielbiam dojrzałe, sezonowe pomidory malinowe do kanapek, czy soczyste truskawki we wszelkich ciastach. Dzisiaj przed Wami moja przepyszna i najnowsza propozycja na świetny obiad dla całej rodziny – faszerowana cukinia. Korzystajmy z tego pysznego warzywa póki tylko jest na nie sezon! Zapiekana w piekarniku faszerowana cukinia to bez wątpienia pomysł na sycący, kolorowy obiad dla całej rodziny. To jeden z najprostszych i najszybszych obiadów do przygotowania. To dla mnie wybawienie gdy nie mam zbytnio czasu na przygotowywanie czasochłonnych posiłków. Warto dodać, że taką faszerowaną cukinię można spokojnie zabrać później ze sobą do pracy, tylko warto ją sobie podgrzać w mikrofalówce (o ile jest tylko taka możliwość).

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana tym razem została nadziana pysznym mięsnym farszem, który w smaku przypomina mi nieco sos do bolognese, którą wręcz uwielbiam. Do jej przygotowania można użyć mielone mięso wieprzowe, jednak równie dobrze możesz użyć wołowego czy z kurczaka.

Jeżeli tylko szukasz podobnych przepisów to chciałabym zachęcić Was do wypróbowania faszerowanej papryki lub zapiekanej cukinii z wieprzowiną.

RozwińZwiń