cukinia faszerowana - główne
obiad

Cukinia faszerowana kaszą kuskus

Cukinia faszerowana kaszą kuskus z dodatkiem papryki, cebuli i pomidorów to pyszne danie wegetariańskie, przy tym bardzo smaczne i pożywne. Jest to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Cukinia faszerowana kaszą kuskus to lekkie i niskokaloryczne danie, które śmiało można również podać na kolację. Z pewnością jest to również super sposób na wykorzystanie cukinii, której sezon właśnie się zaczyna. Czekam, aż w moim ogródku pojawi się cukinia, a tymczasem zostawiam Was z przepisem na cukinię faszerowaną kaszą i warzywami. 🙂 

Składniki na cukinie faszerowaną kaszą kuskus:
2 średniej wielkości cukinie
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
kilka pomidorków koktajlowych
sól i pieprz – do smaku
szczypta chilli

szklanka o pojemności 250 ml  

cukinia faszerowana 2

Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy pod bieżącą wodą i przekrawamy wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyciągamy za pomocą łyżeczki miąższ, tak żeby warzywo było grubości około 1 cm. Wyciągnięty miąższ zostawiamy na później – do farszu, natomiast przygotowane połówki cukinii oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Następnie cukinie układamy na blaszy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. 
2. W międzyczasie przygotowujemy kaszę. Odmierzamy pół szklanki, zalewamy ją wrzącą, osoloną wodą, a następnie przykrywamy i czekamy, aż kasza napęcznieje około 5 minut. 
3. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy zostawiony wcześniej miąższ z cukinii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, na koniec dodajemy przecier pomidorowy i ugotowaną kaszę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze szczyptą chilli (lub więcej jak ktoś lubi ostre potrawy).
4. Przygotowany farsz przekładamy do podpieczonych łódeczek z cukinii. Na wierzch układamy pokrojone pomidorki koktajlowe. Cukinię faszerowaną kaszą kuskus wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Smacznego!

cukinia faszerowana 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *