Pełnoziarniste galette ze śliwkami

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika!
Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana ze zmielonych płatków migdałowych z dodatkiem cukru pudru, kakao oraz cynamonu. Całość posypana jest cukrem kryształem, cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak śliwek świetnie współgra z korzenną nutą słodko-gorzkiej pasty z migdałów. Pyszne zestawienie smaków!

Pełnoziarniste galette ze śliwkami i cynamonem

Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli
Pasta kakaowo-cynamonowa:
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 białko (duże jajko L)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 14-15 dużych śliwek
  • żółtko
  • cukier kryształ do posypania
  • cynamon do posypania
  • płatki migdałowe



Wykonanie:

Ciasto:
W misce mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą z solą i cukrem pudrem. Dodajemy jogurt oraz masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite.

Pełnoziarniste ciasto półkruche

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min.
Po tym czasie ciasto wyciągamy na kilka minut, a następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o wielkości około 24-25 cm.
Możemy również ciasto pozostawić w jednym kawałku i przygotować jedną dużą tartę.

Pasta kakaowo-cynamonowa:
Płatki migdałowe mielimy na miałko.
W misce mieszamy zmielone płatki migdałowe z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, kakao oraz cynamonem. Dodajemy białko jajka i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.

Pasta migdałowa z kakao i cynamonem


Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Każdą połówkę śliwki kroimy na 3 części.

Tarta ze śliwkami


Tarta:
Rozwałkowane ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na środku rozsmarowujemy połowę pasty kakaowo-cynamonowej. 

Galette z pastą kakaowo-cynamonową

Następnie układamy na zakładkę plasterki śliwek, zostawiając około 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach. 

Galette pełnoziarniste ze śliwkami

Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Całość (brzegi oraz śliwki) oprószamy po wierzchu cukrem kryształem oraz cynamonem. 

Galette ze śliwkami i cynamonem

To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-45 min., aż ciasto ładnie się zrumieni.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.


Pełnoziarnista tarta ze śliwkami

Galette ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem

Tarta rustykalna ze śliwkami

Komentarze

  1. Pięknie się upiekły :). Tarty rustykalne, to moje ulubione :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny