Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to klasyka kuchni polskiej. Nie ma chyba osoby, która by jej nie znała. Przepisów jest pełno, bo można wykonać ją na żeberkach lub kurczaku, z ziemniakami lub makaronem, z ogórkami tartymi lub pokrojonymi w kostkę. Każdy ma swój ulubiony przepis. Oto mój...
Zupa ogórkowa przygotowana na wywarze drobiowym, z ziemniakami, tartą marchewką oraz tartymi ogórkami kiszonymi, zabielona kwaśną śmietaną. Poza tym, do zupy dodaję wodę z kiszonych ogórków, bo lubię gdy jest dość kwaśna. No i na końcu obowiązkowo dużo świeżego koperku, bo bez niego to nie smakuje już tak dobrze 😉
Do zupy dodaję zawsze domowe ogórki kiszone, a jak już kupione to tylko ekologiczne, gdyż w sklepach często spotyka się kiszonki sztucznie kwaszone, które zawierają ocet oraz konserwanty. Takie ogórki wpływają zarówno na smak, jak i zapach zupy, który dla mnie nie jest do przełknięcia.

Zupa ogórkowa z koperkiem

Składniki:
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g kiszonych ogórków
  • 250-300 ml wody z kiszonych ogórków
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • ok. 2-2,5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Jedną marchewkę odkładamy, a drugą kroimy na mniejsze kawałki, selera i pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Z pora usuwamy zewnętrzne liście i myjemy. 

Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewkę (oprócz tej jednej odłożonej marchewki), pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 45-60 min.

Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do bulionu. Gotujemy do miękkości.

Ogórki kiszone oraz odłożoną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

Zupa ogórkowa z tartymi ogórkami

Wrzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. Gotujemy około 10 minut i wlewamy wodę z kiszonych ogórków. Gotujemy jeszcze 5-7 minut i dodajemy zahartowaną śmietanę. Całość zagotowujemy. Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa z kiszonych ogórków

Ogórkowa

Ogórkowa z koperkiem


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny