wtorek, 28 lipca 2020

Zupa gołąbkowa

Pyszna i sycąca zupa gołąbkowa. Świetny sposób na szybki, smaczny i treściwy obiad.

3-4 porcje
250-300 gramów mięsa mielonego użyłam łopatki wieprzowej
50 gramów ryżu
Ćwiartka średniej wielkości białej kapusty
2-3 garście mrożonej włoszczyzny
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól 
pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku
szczypta cukru
ok. 1 litra wody
opcjonalnie wegeta

W garnku podsmażyć na odrobinie oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem  i smażyć aż mięso zmieni kolor. Mieszamy co jakiś czas.
Dodać poszatkowaną kapustę, włoszczyznę i resztę przypraw dalej całość  krótko dusimy co jakiś czas mieszając. Następnie wlać  wodę tyle aby zawartość garnka była przykryta i gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa  będą miękkie.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej ryż.
 ( jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dolać jeszcze trochę wody)
Całość jeszcze chwilkę gotujemy ok. 5-10 minut.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz