czwartek, 23 lipca 2020

Szaszłyki w marynacie ketchupowo-ziołowej


Marynata
pól szklanki ketchupu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
po dużej szczypcie soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego, suszonego czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka miodu lub cukru
2-3 łyżki oleju
3 łyżki wody

 3 filety z kurczaka
1 średnia cukinia
2 średnie cebule

Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę włożyć do marynaty , wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
Cebulę i cukinię pokroić na duże kawałki.
Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki naprzemiennie z warzywami. ( Patyczki warto wcześniej namoczyć w zimnej wodzie)
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz