wtorek, 28 lipca 2020

Fasolka szparagowa w pomidorach

Wegańskie "spaghetti" w sosie pomidorowym możemy zrobić z użyciem fasolki szparagowej. 


Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina masła,
- twardy ser żółty do posypania  (np parmezan itp lub wegański ser) + oliwa z oliwek,
- 1l passaty pomidorowej,
- pęczek natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i oliwkami, cukier, przyprawy włoskie.

Wykonanie:
Fasolkę gotujemy z solą do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i na odrobinie masła z dodatkiem oleju dusimy. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Zalewamy wszystko passatą. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodaję poszatkowaną natkę pietruszki. Po ugotowaniu fasolki, odcedzam i zalewam sosem. Posypuję startym parmezanem lub innym serem, polewam odrobiną oliwy z oliwek.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari