Maślankowy torcik z czarnej porzeczki bez pieczenia

Ulubione ciasta na lato to ciasta bez pieczenia. Błyskawiczne do przygotowania, nie ma potrzeby włączania piekarnika, trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość w oczekiwaniu na stężenie masy.

Moja propozycja na dziś to maślankowy torcik z czarną porzeczką, owocem niestety rzadko używanym do przygotowania ciast i deserów. A szkoda, bo czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa o super właściwościach prozdrowotnych i właśnie w formie surowej zachowuje wszystkie walory budujące nasze zdrowie i odporność.

Składniki na spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 50 g sucharków
  • 100 g masła

Składniki na masę serowo-maślankową:

  • 500 g sera dobrej jakości z wiaderka
  • 320 ml maślanki
  • 8 płatków żelatyny
  • sok z 1 pomarańczy – 60 ml
  • 60 g cukru/ksylitolu
  • 450-500 g czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  • foremkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Rant od środka cienką warstwą wysmarować masłem
  • ciastka i sucharki rozdrobnić. Miksuję w kielichu blendera, następnie połączyć z rozpuszczonym masłem. Wysypać do foremki, równomiernie rozprowadzić i dobrze ucisnąć. Foremkę włożyć do lodówki na 30 minut
  • żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  • wycisnąć sok z 1 pomarańczy, podgrzać w rondelku. Dodać cukier, by się rozpuścił, następnie żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia
  • umyć czarną porzeczkę, oberwać z ogonków, osuszyć. Część owoców, mniej więcej 100 g zmiksować z częścią maślanki
  • wymieszać ser z maślanką i zmiksowanymi owocami. Na końcu cały czas miksując na niskich obrotach wlewać cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę
  • resztę czarnej porzeczki ułożyć na ciasteczkowym spodzie i wylać przygotowaną masę maślankowo-serową. Przemieszać owoce, by się równomiernie rozłożyły w cieście
  • torcik schładzać przynajmniej przez 4 godziny, ale najlepiej przez całą noc w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *