google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Kurczak Caprese / Caprese chicken

sobota, 25 lipca 2020

Kurczak Caprese / Caprese chicken


Sałatka Caprere, jest daniem, które nieodłącznie kojarzy mi się ze słoneczną Italią. Zresztą nie tylko mnie. Caprese Salad znana jest na całym świecie i jest chyba najprostszą sałatką, którą można przygotować w domu, w razie najazdu niespodziewanych gości.
Rozkoszując się dużymi soczystymi plastrami Mozzarelli, dojrzewającymi w słońcu pomidorami w połączeniu ze złocistą oliwą i świeżą cudnie pachnącą bazylią, przenosimy się w myślach na słoneczne brzegi Adriatyku.


 Dania kuchni włoskiej, podobnie jak inne dania krajów regionu morza śródziemnego, są na Wyspach bardzo popularne. Ich największymi propagatorami są obecnie Jamie Oliver i Nigella Lawson. Swoją pasją do południowych smaków zarazili oni, nie tylko, miliony Brytyjczyków. Ich programy śledzą pasjonaci dobrej kuchni z całego świata.
Nie jestem pewna czy przepis na dzisiejsze danie pochodzi z któregoś z ich licznych programów, czy też ich stron internetowych. Oglądałam ich tak wiele, że już się trochę pogubiłam. Wiem jednak, że jest ono inspirowane sałatką Caprese i podobnie jak ona jest łatwe do przygotowania.

Składniki- porcja dla dwóch osób.

3,4 piersi z kurczaka

300 g pomidorków koktajlowych

1 mozzarella

Duża garść liści bazylii

3 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

Pieprz, sól do smaku.

Ingredients for two.
3,4 chicken breasts
300 g of cherry tomatoes
1 mozzarella
A large handful of basil leaves
3 tablespoons of balsamic vinegar
4 tablespoons of olive oil
3 cloves of garlic
Pepper, salt to taste.
Przygotowanie:

1.Piersi z kurczaka oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Do dużej patelni wlewam oliwę i na średnim ogniu (ważne!) smażę kurczaka. Około 5 do 6 minut z każdej strony.

3. Wyciągam kurczaka i do patelni wlewam ocet balsamiczny i posiekany w kostkę czosnek

4. Smażę przez 3 minuty, cały czas mieszając i dodaje pokrojone w polówki pomidorki koktajlowe.

5. Smażę kolejne 3 minuty i wkładam do patelni piersi z kurczaka  i posiekaną bazylie.

6. Na każdą z nich nakładam duży plaster mozzarelli.

7. Przykrywam danie pokrywką i czekam, aż mozzarella delikatnie się rozpuści i okryje białą pierzynką piersi.


8. Danie jest gotowe do zaserwowania. Podaje je z pieczywem czosnkowym.

Prawda, że proste? A jak smakuje!

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz