Koktajl z czarnej porzeczki – bomba witaminowa

Właśnie trwa sezon na porzeczki. Warto korzystać z okazji, póki są świeże i zajadać się nimi. Czarna porzeczka ma wprost nieocenione właściwości dla naszego zdrowia, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Pyszne są przetwory z czarnej porzeczki, jednak najwartościowsza jest ta jedzone na surowo.

Czarna porzeczka to bogactwo błonnika i witaminy C (100 g 180-300 mg). Są również źródłem witaminy B1, B2, B6, PP, K i prowitaminy A, biotyny, kwasu foliowego oraz soli mineralnych: magnezu, potasu, sodu, wapnia związków siarki i żelaza. Dostarczają także rzadkich mikroelementów, jak: chlor, cynk, kobalt, miedź, jod, bor i mangan.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i antyoksydantów czarna porzeczka została wpisana na listę ORAC. Większy potencjał antyoksydacyjny wykazuje tylko: aronia, czarna jagoda i żurawina. 

Orzeźwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdzi się w letnim koktajlu, polecam!

Składniki:

  • 3/4 szklanki czarnej porzeczki
  • 1 brzoskwinia
  • 1 banan
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1 szklanka wody
  • 1 cm kawałek imbiru

Przygotowanie:

  • porzeczki umyć, przebrać i oberwać z gałązek. Brzoskwinię obrać ze skórki, usunąć pestkę. Obrać banana. Z kalafiora wyciąć kilka różyczek 
  • do dzbanka blendera wrzucić przygotowane składniki i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *