Sezon kurkowy w pełni, dlatego podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie tych cudnych pomarańczowych grzybków. Całe lata wartości odżywcze i zdrowotne grzybów były niedoceniane i lekceważone, na szczęście medycyna, dietetyka i fitoterapia przywróciły grzyby do łask. 

Kurki to niezwykłe bogactwo witamin: B1, B2, B3, B5, C, A D i E oraz niezbędnych dla zdrowia minerałów takich jak: żelazo, cynk, potas, miedź, mangan, jod, siarka i wapń. Składniki te kumulują się głównie w kapeluszach, w trzonkach jest ich znikoma ilość.

Kruche ciasto zapieczone ze świeżymi kurkami w kremowej masie to pyszny pomysł na letni obiad lub kolację:) Tarta miała niebywałe wzięcie, polecam!

Składniki na formę o przekroju 26 cm:

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na nałożenie:

  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 100 g boczku lub >
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 50 g kwaśnej śmietany 24%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, kilka gałązek tymianku
  • parmezan lub grana padano
  • 1 + 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • zagnieść mąkę z pokrojonymi kawałeczkami masła, na koniec dodać wodę i zagniatać, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkować pod folią spożywczą i przełożyć do formy na tartę. Nadmiary ściąć i dolepić ciasto w brakujących miejscach. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut
  • w tym czasie opłukać kurki, osuszyć grzyby, większe pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę i boczek pokroić w kostkę
  • podpiec tartę w 200*C przez 15 minut do zezłocenia
  • podsmażyć cebulę z boczkiem, odłożyć na bok. Dodać masło, kurki i podsmażać, aż wyparuje woda z patelni
  • jogurt wymieszać ze śmietaną i jajkami. Dodać starty parmezan, tymianek, sól i pieprz. Masę wylać na podpieczony spód (może być gorący), wyłożyć wymieszane grzyby z cebulą i boczkiem
  • formę ponownie wkładamy do piekarnika na około 30-35 minut, aż masa jajeczna się zetnie i delikatnie przypiecze

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *