lipca 20, 2020

Makaron z bobem, szałwią i oliwkami



Witajcie!
Dzisiaj szybki i łatwy przepis na makaron. Sezon na bób w pełni, więc trzeba korzystać i zajadać to cudowne warzywo :)


Składniki:
(2 porcje)

  • 160 g. suchego makaronu rigatoni
  • 200 g. świeżego bobu
  • 14 szt. czarnych oliwek
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków szałwii
  • ser typu parmezan do posypania
  • listki bazylii do ozdoby
  • sól, pieprz

Bób gotuj przez 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Przełóż do zimnej wody i po ostudzeniu obierz z łupin.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć obrany bób, oliwki i posiekane listki szałwii. Podsmaż przez 3 minuty, a następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki i starty na małych oczkach czosnek. Wymieszaj i smaż przez minutę.
Na patelnię przełóż ugotowany wcześniej makaron, całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Makaron podawaj od razu, posypany serem i bazylią.




1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie! Gdybyś szukała malaksera do swojej kuchni to polecam ten artykuł https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/Co-to-jest-malakser-Polecane-modele Znajdziesz tam bardzo dużo ciekawych informacji i wskazówek jak wybrac najlepszy malakser. Myślę, że osobie, która dużo gotuje takie urządzenie bardzo się przyda.

    OdpowiedzUsuń