poniedziałek, lipca 20, 2020

Kopertki schabowe z bobem


Kopertki schabowe z bobem

Kopertki ze schabu z nietypowym farszem. Zazwyczaj kotlety podaje się jako danie obiadowe z ziemniakami a ja proponuję kotlety nadziewane ziemniakami i bobem.


40 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki:
·       ½ kg schabu
·       15 dag bobu
·       3 ziemniaki
·       Cebula
·       2 łyżki masła
·       ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
·       Sól
·       Pieprz
·       Olej do smażenia
·       2 jajka
·       Bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania:
1.   Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie, bób myjemy i również gotujemy w osolonej wodzie.
2.   Bób po ugotowaniu obieramy z łupinek i przekładamy do miski, dodajemy ugotowane ziemniaki oraz obraną i drobno pokrojoną cebulę.

3.   Następnie dodajemy masło, gałkę muszkatołową oraz pieprz i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.


4.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.


5.   Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżce farszu i zawijamy w kopertki.

6.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.


7.   Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

8.   Kotlety gotowe.



9.   Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz