Pyzy z mięsem

Żadne sklepowe kluski nie dorównają smakiem i jakością tym domowym.

Wiele razy, będąc w sklepie spożywczym, widziałam pyzy z mięsem. Jest to fajna opcja, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko i niedrogo. Ale jest to opcja awaryjna.

Jeśli zamarzą Wam się pyzy z mięsem, zróbcie je sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu.

Jak z każdymi kluskami, jest z nimi troszkę pracy, ale na prawdę warto zrobić je samemu.

  • koło 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 – 1 i 1/2 szkl. mąki
  • sól

Farsz:

  • około 400 g ugotowanego mięsa (np z rosołu)
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło do polania klusek

Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Łączymy z mięsną masą. Dodajemy masło oraz przyprawy, dokładnie wyrabiamy.


Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę.

Pozostałe ziemniaki trzemy na drobnych oczkach. Przekładamy na sito i umieszczamy nad garnkiem lub miską. Odciskamy nadmiar płynów.

Surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi. Wodę, jaka spłynęła z surowych ziemniaków delikatnie odlewamy, a pozostałą na dnie naczynia skrobię dodajemy do miski z ziemniakami. Dodajemy również jajko, mąkę (ilość dostosowujemy do odmiany ziemniaków – ja wykorzystałam mniej więcej 1 i 1/3 szkl.) i solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Masę ziemniaczaną rolujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy (tworzymy wałek). Kroimy na równe kawałki.

Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczamy w dłoni, na środku kładziemy mięsny farsz. Formujemy okrągłe kluski.

Gotujemy je partiami w osolonym wrzątku. Przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masełkiem.

Uwagi: Wyszło mi około 30 klusek. Są baardzo syte.

Mąkę najlepiej dodawać stopniowo – wiele będzie zależało od odmiany ziemniaków, jak i samej mąki. Ciasto powinno być zwarte, nie za twarde. Może lekko lepić się do rąk. Przy formowaniu klusek ręce warto lekko otoczyć mąką.