Uwielbiam fasolkę szparagową i kurki, nic zatem dziwnego, że wylądowały razem w prostej sałatce. Latem fasolkę szparagową gotuję w ilościach hurtowych, dlatego zawsze mam w lodówce mały jej zapasik. Dzięki temu szybko wyczarowałam dzisiejsze jedzonko. Polecam, połączenie jest pyszne!

Będziesz na targu, nie zapomnij o fasolce szparagowe, bo to pełne błonnika bardzo zdrowe i sycące warzywko 🙂

Składniki:

  • 500 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • około 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego — opcjonalnie

Przygotowanie: 

  • kurki oczyścić z piasku i igiełek. Większe kurki pokroić na połówki lub ćwiartki
  • na patelni zeszklić na maśle pokrojoną cebulę, dodać przygotowane kurki i smażyć, aż puszczą sok, a następnie wyparuje cały z patelni
  • ugotowaną fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, dodać do kurek i krótko obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem z młynka, sokiem z cytryny i oberwanymi listkami tymianku
  • podawać skropioną olejem lnianym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *