X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyż

Risotto z pstrągiem i nutą cytryny

Risotto z pstrągiem i nutą cytryny to jedno z tych dań, które można przygotować ad hoc. Nie zajmie nam dłużej niż pół godziny i nie wymaga dużej ilości składników. Osobiście zawsze w szafce mam opakowanie ryżu arborio, który idealnie nadaje się do przygotowania tego dania o włoskim rodowodzie. Jedynym problematycznym składnikiem może być bulion, zwłaszcza w takiej ilości. Ja zazwyczaj przygotowuję większą ilość i nadmiar mrożę.

Risotto z pstrągiem i nutą cytryny – Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Monini Classico
  • 350 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub np. drobiowego
  • szczypta szafranu
  • 300 g filetu pstrąga łososiowego lub np. łososia
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa cytrynowa Monini do skropienia gotowej potrawy
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj ryż i czosnek, smaż jeszcze chwilę aż arborio stanie się lekko transparentny.

Krok 2:

Po drugie wlej 1/3 bulionu, dodaj szafran. Gotuj około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodawaj resztę bulionu po chochelce.

Krok 3:

Kiedy na patelni pozostanie ostatnia niewchłonięta porcja bulionu, dodaj pstrąga.

Krok 4:

Kiedy się zetnie, po 2-3 minutacg gotowania dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj koperkiem, skrop oliwą cytrynową Monini.

Jeden przepis setki możliwości

Stosując się do proporcji z powyższego przepisu, możecie przygotować niezliczone warianty risotto. Wystarczy, że macie w domu ryż arborio oraz bulion warzywny. Ja przygotowując w domu rosół, zawsze nastawiam go trochę, no dobra sporo więcej i nadmiar zamrażam. Wychodzę z założenia, że dobry bulion zawsze się przyda 😉

Arborio nie jest jedynym rodzajem ryżu, który sprawdzi się w risotto, chociaż najczęściej występującym w marketach. Innymi rodzajami nadającymi się do tego dania są: Vialone Nano, Carnaroli lub Originario.

Jeżeli szukacie innych inspiracji na potrawy z ryżu, to znajdziecie je —>TUTAJ<—

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również