sobota, 18 lipca 2020

Tort czekoladowo - malinowy

Mocno czekoladowy tort z pysznym kremem z mascarpone i frużeliny malinowej. Prosty i dosyć szybki do zrobienia. Nie za słodki i bardzo fajnie się kroi. Przepis z najsłodszego bloga w sieci: https://www.mojewypieki.com z małymi zmianami.







Składniki (tortownica 26 cm):
ciasto czekoladowe:
jajka 6 szt,
mleko 300 ml,
olej 250 ml,
cukier waniliowy 16 g,
cukier 450 g,
kakao 140 g,
soda 3/4 łyżeczki,
proszek do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki,
mąka pszenna 300 g,

krem:
mascarpone 750 g,
frużelina malinowa:
maliny 750 g,
cukier 230 g,
sok z cytryny 1,5 łyżki,
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki rozpuszczone w 1,5 łyżki zimnej wody,
żelatyna 4,5 łyżeczki,

dodatkowo:
maliny ok 400 g,

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, olej, cukier zwykły oraz cukier waniliowy i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać suche składniki, dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia(nie mikserem), możemy to zrobić za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 1 h do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ścinamy górkę powstałą podczas pieczenia, którą kruszymy i przyda ona nam się do dekoracji. Pozostałe ciasto dzielimy na 3 części.
Frużelina: Maliny zasypujemy cukrem i stawiamy na palnik o małej mocy. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z ognia i przecieramy przez sito(pestki wyrzucamy). Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do frużeliny, należy energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Frużelinę wstawiamy do lodówki, aby zgęstniała. Następnie mascarpone i frużelinę przekładamy do miski i miksujemy do połączenia. 
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, następnie powtarzamy czynność i układamy ostatni blat czekoladowy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy kremem. 
Boki oblepiamy pokruszonym ciastem, a na wierzchu układamy maliny. Tort wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz