Menu

Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem to bardzo pożywne i sycące, a do tego lekkostrawne danie. Idealny posiłek zarówno na ciepłe, jak i chłodniejsze dni. Pyszne danie jednogarnkowe do przygotowania wspólnie z rodziną w domu.

Kurczak z curry i ryżem po tajsku
Smak zupy tajskiej jest tak skomponowany, że podczas jedzenia jest wyczuwalny jednakowo smak kwaśny, słodki, jaki i delikatnie pikantny. Przyjemny i delikatny smak oraz aromat zupa zawdzięcza mleczku kokosowemu. Zupa tajska świetnie smakuje z krewetkami, łososiem lub kurczakiem. Można ją podać z makaronem ryżowym lub ryżem.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na zupę tajską z kurczakiem:

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego 82%
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory świeże lub puszka konserwowych
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 limonka
  • 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub rozgniecione kawałki trawy cytrynowej 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 liście suszonego kaffiru (limonki) - opcjonalnie
  • ryż lub makaron ryżowy do podania

Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem?

  1. Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Pomidory pokroić w kostkę, jeśli mają grubą skórkę najpierw sparzyć i obrać.
  4. Imbir oskrobać z brązowej skórki i pokroić na cieniutkie małe słupki.
  5. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać chili, kolendrę, kumin i kurkumę, następnie dodać imbir i po chwili pierś z kurczaka. Podsmażać przez około 7 minut, aż kurczak zmienił kolor.
  6. Kurczaka rozsunąć na boki, a w środek wrzucić pomidory oraz cukier trzcinowy i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  7. Dodać liść kaffiru, sos rybny, mleczko kokosowe oraz olejek trawy cytrynowej i gotować na niezbyt dużej mocy palnika około 10 minut. Pod koniec przyprawić solą i sokiem z 1/2 limonki.
  8. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym i pokrojonym szczypiorkiem.
  9. W talerzu doprawić do smaku sokiem z limonki.

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry