Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem
Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem to uniwersalna przekąska, która świetnie pasuje na grilla, rodzinne spotkanie przy stole albo lunch do pracy. Ta wegetariańska sałatka jest lekka i bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Ostatnio stała się moim hitem imprezowym, polecam serdecznie!

 

Składniki na szybką sałatkę warstwową z jajkiem i pomidorem:

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej (sałatka również jest bardzo smaczna w wersji z brokułem lub kalafiorem)
  • 2 pomidory malinowe
  • 5 jajek
  • około 30 g płatków migdałów (garść)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 3-4 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (można również ugotować ją na parze). Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak jajka. Migdały prażymy na suchej patelni. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Sos mieszamy dokładnie. Na dnie szklanej salaterki układamy fasolkę, na niej jajka, potem pomidory. Całość zalewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów. Przed podaniem można schłodzić ją w lodówce, ale nie jest to konieczne.

 

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem
Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem

 

Zobacz inne przepisy na szybkie sałatki warstwowe:

Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą

Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym

Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem

Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem

Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką

Warstwowa Sałatka Śledziowa

Print Friendly, PDF & Email