środa, 15 lipca 2020

Frużelina wiśniowa do słoików

Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do deserów, ciast, naleśników czy do przełożenia tortów. Jeżeli mamy nadmiar wiśni można taką pyszną frużelinę zamknąć w słoiku i zimę. 
2 kg wiśni ( waga po wydrylowaniu)
350 gramów cukru
100 gramów mąki ziemniaczanej (ok 5 łyżek)
250  ml zimnej wody ( 1 szklanka)
sok z połowy dużej cytryny

Wiśnie myjemy następnie drylujemy aby pozbyć się pestek.
Owoce przełożyć do garnka zasypać cukrem dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny.
Następnie całość doprowadzić do wrzenia i gotować chwilkę  na małym ogniu  aż wiśnie nieco zmiękną. Mieszamy co jakiś czas. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Mąkę ziemniaczaną  wymieszać z zimną wodą i wlać do gorących wiśni energicznie mieszając.
Całość gotujemy jeszcze chwilkę ok. 5 minut ciągle mieszając aby się nie przypaliło.
Gotową jeszcze gorącą frużelinę przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.
Dla pewności ja jeszcze słoiki pasteryzuje wkładając do garnka z zimną wodą i gotuje 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz