Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej

Pyszny pomysł na pieczarki!😉 Świetne na przekąskę, poczęstunek dla gości lub zagryzkę pod wódeczkę😃 Dobrze smakują z pieczywem lub do kanapek. Im dłużej stoją w zalewie, tym są smaczniejsze. Pieczarki można panierować na dwa sposoby – w jajku i bułce tartej lub w cieście naleśnikowym i bułce. Najlepiej przygotować je minimum dzień przed planowanym podaniem, by wszystkie składniki dobrze przeszły wzajemnym smakiem. Polecam również rybę, którą przygotowuję w podobny sposób (przepis) – doskonała na przekąskę, postne dni oraz Boże Narodzenie.

 

 

Składniki:

  • 500 g świeżych pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody do ciasta
  • 1 szklanka mąki
  • olej do smażenia
  • 1 litr wody do zalewy
  • 6 łyżek octu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskiego

 

Pieczarki opłucz, osusz i poodcinaj wystające nóżki. Wymieszaj szklankę wody, jajko i mąkę. Panieruj pieczarki namaczając w cieście i bułce tartej, a następnie usmaż. Z patelni przekładaj je do dużych słoików lub innego naczynia z pokrywką (np. pojemnika do przechowywania żywności). Na tłuszczu po pieczarkach zeszklij cebulę pokrojoną w piórka i również przełóż do pieczarek. W rondlu umieść 1 litr wody, ocet, koncentrat, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie – zagotuj (nie trzeba długo gotować, wystarczą 3-4 minuty). Posmakuj i ewentualnie dopraw zgodnie ze swoim gustem, jeśli wolisz bardziej słodką, octową lub słoną. Lekko przestudź. Gotową zalewą zalej pieczarki, szczelnie zamknij i odstaw na kilka godzin lub na noc, by „się przegryzły”.

 

Po przygotowaniu pieczarki można przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu do 7 dni.

Te pieczarki są panierowane w cieście naleśnikowym, dlatego stojąc w zalewie trochę spęcznieją (powiększą swoją objętość).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *