czwartek, 16 lipca 2020

Gofry z cukinią i serem

Gofry z cukinią i serem


Gofry z cukinią i serem

Odkąd mam dobrą gofrownicę, co rusz wymyślam nowe przepisy na gofry. Gofry z cukinią, twarogiem i serem zajęły miejsce w czołówce najlepszych gofrów, jakie zdarzyło mi się jeść. Ze względu na swój wytrawny smak mogą być potrawą śniadaniową albo kolacyjną, można je podać z sosem jogurtowym, sałatką albo jajkiem sadzonym lub gotowanym w koszulce.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze gofrownicy pisałam tu:

Gofry z cukinią i serem

Składniki (na 4 porcje):
1 cukinia (ok 400g)
150g twarogu
100g tartego żółtego sera lub mozzarelli
2 jajka
2/3 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka jogurtu lub śmietany
2 łyżki oleju
sól
pieprz
kilka gałązek koperku i natki pietruszki
szczypta ulubionych ziół (np. tymianek, prowansalskie, greckie)
opcjonalnie: ząbek czosnku

Cukinie zetrzeć na dużych oczkach, odcisnąć sok. Twaróg rozetrzeć z jajkami, dodać cukinię, wsypać mąkę z sodą, wymieszać. Doprawić do smaku, dodać posiekane koperek i pietruszkę, żółty ser, olej i ponownie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Jeśli jest za gęste, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.
Rozgrzać gofrownicę. Na płytę wykładać porcje ciasta wielkości jajka, zamknąć gofrownicę i piec do zarumienienia. Uwaga: nie należy otwierać gofrownicy zanim gofry się zarumienią (ok 2-3min, zależy od gofrownicy), inaczej będą się rozrywać. Gofry zdejmować za pomocą patyczka, mogą lekko kleić się do gofrownicy ze względu na topiący się ser.
Upieczone gofry podawać wg uznania, np. z sosem, jajkiem lub sałatką.
Smacznego!

Gofry z cukinią i serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj