Pierogi orkiszowe z jagodami i serem

Pierogi z jagodami to must have lipca. Tym razem, by były bardziej treściwe, zrobiłam z dodatkiem sera. Tak czy siak, pierogi są na słodko i jest to po prostu pycha!

Tym, co nie mają odwagi ulepić pierogów z jagodami, podpowiem, że te z dodatkiem sera lepi się dużo łatwiej.

Składniki na około 30 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka jagód
  • 250 g gęstego twarożku+ cukier/ksylitol

Do podania: 

  • jogurt
  • cukier/ksylitol

Przygotowanie:

  • do gorącej wody dodać masło, poczekać aż zmięknie. Z mąki zrobić kopczyk, środek rozgarnąć i porcjami wlewać wodę i szerokim nożem mieszać mąkę z wodę, następnie zacząć ciasto wyrabiać dłońmi. Gdyby ciasto się lepiło podsypać mąką. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie, przykryć miseczką i odstawić przynajmniej na 20 minut
  • twarożek wymieszać z cukrem, jagody przebrać, wypłukać i osuszyć
  • ciasto podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i wykrawać krążki. Na każdy krążek układać porcje sera i jagód, następnie dokładnie zlepić. Układać na ściereczce kuchennej
  • gotować w dużej ilości osolonej wody licząc kilka minut od wypłynięcia
  • podawać z jogurtem lub śmietaną 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *