Truskawkowe ciasto na szybko



Dziś przepis na szybkie ciasto ❤️ szczególnie przydatne na niezapowiedzianych gości. Każdy owoc się nada, lecz użyłam truskawek 🍓

Składniki: 
85 g masła
200 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
szczypta soli
duże jajko
120 ml mleka
10 g cukru wanilinowego
450 g umytych i pokrojonych truskawek (mogą być inne owoce)


Przygotowanie:
  1. tortownicę wyłóż papierem pergaminowym lub natłuść masłem i oprósz bułką tartą.
  2. w osobnej misce łączymy suche produkty, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. w osobnej misce masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodajemy jajko i mleko, cały czas mieszamy.
  4. mieszkając dodajemy suche składniki i łączymy na gładka masę.
  5. przelewamy polowe ciasta do tortownicy, układamy na ciasto połowę truskawek, kolejną porcją ciasta przykrywamy truskawki i na górze układamy warstwę truskawek.
  6. ciasto pieczemy w temperaturze 160 C przez 10 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 50-60 minut.

Ciasto świetnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Ciasta jest dość mało, ale tak ma być. Wysokość po upieczeniu ok 2-3 cm, piekę w tortownicy o średnicy 20 cm.



Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Komentarze

Popularne posty