lipca 11, 2020

Jagodzianki maślane wypełnione po brzegi jagodami!


Jagodzianki, przepyszne bułeczki z jagodami, bardzo bardzo maślane, wypełnione po brzegi jagodami. Te jagodzianki nazywam ultra jagodziankami, bo mają w sobie gigantyczną ilość jagód. Na jedną jagodziankę dodaję 4 czubate łyżki jagód, ciasto jest bardzo maślane, przepyszne i bardzo cieniutkie.
Jagodzianki można wykonać z kruszonką lub bez, jak kto lubi.
Maślane jagodzianki robię zawsze z kruszonką aby były jeszcze bardziej maślane ;-)))

Jagodzianki są dość proste do zrobienia, najlepiej wykonywać je w robocie planetarnym ponieważ ciasto musi być odpowiednio długo wyrabiane.

Polecam każdemu ten przepis kto uwielbia jagodzianki, w których jest pełno jagód!



PRZEPIS NA MAŚLANE JAGODZIANKI 

Otrzymasz 6 dużych jagodzianek lub 8 mniejszych

składniki:

- 370 g mąki pszennej typ 480
- 170 g mleka 
- 12 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka



WYKONANIE:

Do małej miseczki wsyp 100 g mąki, dodaj 100 g mleka, 10 g cukru i 12 g drożdży, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Masa podwoi swoją objętość. Przygotowany rozczyn przenieś do dzieży robota.

Dodaj pozostałą część mąki, mleka, cukru i 2 żółtka.
Wyrabiaj ciasto przez 8 minut robotem planetarnym na prędkości 3-4 ( u mnie 3 KitchenAid).
Ciasto pozostaw w misie na 10 minut.
w tym czasie stop masło w rondelku i przestudź, nie może być gorące, ma być ciepłe - jak włożysz paluszek ma być ciepłe nie gorące ;-)

Uruchom robot ponownie na prędkość 4 i dodawaj partiami stopione masło, jak się wchłonie dodajemy kolejną porcję, aż do wyczerpania się składnika.
Robimy to po mału, nie spieszymy się.
Ciasto musi mieć czas aby wchłonąć tłuszcz i aby powstała dobra siatka glutenowa.
Ja ciasto wyrabiałam 16 minut na prędkości 4.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

Z ciasto uformuj kulę , podziel na 6 lub 8 części w zależności, jak duże chcesz jagodzianki.

Każdą część uformuj w kulkę, potem rozwałkuj wałkiem na cienki blat.




Nadzienie:

- 400 g jagód
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki

w/w wymieszaj


Na blacik ciasta układamy 4 łyżki jagód, sklejamy boki aby powstał tzw. pierożek.
Jagodzianki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy kruszonką lub nie (wtedy można po upieczeniu polać lukrem lub białą czekoladą).


Czas pieczenia: 20 minut
temp. 160°C
grzanie: termoobieg


Kruszonkę wykonujemy z mąki, masła i cukru.
na 100 -80 g maki dodajemy 50 g masła i 50 g cukru




10 komentarzy:

  1. O matko, tak! Podkradam ten przepis, bo jagodzianek nie jadłam od lat! Chyba ostatnio jadłam jagodzianki mojej mamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ma byc że 400 g jagód i 2 lyzki jagód?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast świeżych drożdży mozna dodać suszone? Ile wtedy trzeba ich wyspać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drożdże instant to przelicznik 7 g drożdży instant to 25 g świeżych

      Usuń
  4. A jak suche drożdże to ile do tych jagodzianek???

    OdpowiedzUsuń
  5. Można użyć mrożonych jagód?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI