placki ziemniaczane
obiad

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler!

Placki ziemniaczane są jedną z najprostszych i zarazem moich ulubionych potraw. Jest bardzo wiele metod ich robienia, lecz mi osobiście najbardziej przypasowały placki ziemniaczane według Magdy Gessler! Czuć w nich smak ziemniaka i nie jest w nich za dużo mąki, a po usmażeniu są chrupiące i złociste!

Składniki na placki ziemniaczane:
1 kg surowych ziemniaków
2 średnie cebule
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Delikatnie odciskamy z nich nadmiar wody do osobnego naczynia. Potem do startych ziemniaków dodajemy cebulę, którą również ścieramy na tarce. Następnie wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy. W następnym kroku dodajemy mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dnie naczynia z sokiem od ziemniaków powinna osadzić się skrobia, którą dodajemy do ciasta. Placki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron do momentu aż się zarumienią. Podajemy je z sosem czosnkowym, śmietaną czy jogurtem! Smacznego 😉

komentarze 24

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *