poniedziałek, 6 lipca 2020

Sernik z wiśniami


Pojawienie się pierwszych dojrzałych wiśni w naszym ogrodzie, zaowocowało nomen omen tymże pysznym serniczkiem :). Kruche kakaowe ciasto, apetyczna masa serowa i soczyste wiśnie - to nie może nie smakować ;). To cała, spora blacha sernikowego szczęścia; na pewno przypadnie do gustu i Wam i Waszym gościom :). Polecam!


Kruche ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g masła, zimnego
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń śmietankowy ( 40 g )
  • skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
Ponadto:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać cukier puder, wymieszać ( w razie potrzeby cukier puder również przesiać - jeżeli zbity jest w grudki ). Dodać jajko oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą i jedną większą - tak mniej więcej 2/3 i 1/3. Oba kawałki ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 - 1,5 godziny.

Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjąć większy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy. Wyrównać i lekko uklepać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C ( na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki ). Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Piec przez około 12 - 14 minut, do lekkiego wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej.


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę serową - zmielony twaróg, śmietanę, oba cukry, jajka, budyń oraz skórkę z cytryny i zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Gotową masę serową przelać na podpieczony kruchy spód ( spód może być ciepły ). Na wierzch wyłożyć wiśnie. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch sernika. 
Piec przez około 55 minut w temperaturze 165°C - 170°C. Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na około 15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.

Można kroić od razu po wystudzeniu :).


Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Dzień dobry, robiłam ten sernik ze świeżymi wiśniami i wyszedł pyszny. Można w okresie zimowym użyć mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Oczywiście, można użyć mrożonych wiśni, tylko trzeba wcześniej je rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym. Pozdrawiam :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates