Jabłka smażone w cieście

 

Jabłka w cieście to smaczne danie w sam raz dla dzieci i łasuchów lubiących słodkości🙂 Bardzo łatwo je przygotować, a potrzebne składniki są dostępne w każdej kuchni. Posypane cukrem pudrem lub polane miodem mogą stanowić wspaniałe śniadanie, obiad lub kolację.

 

 

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Obrane jabłka pokrój na plastry i wykrój gniazda. Jajko, mleko i mąkę wymieszaj, aż powstanie jednolite gęste ciasto o konsystencji gęstej śmietany (nie będzie spływać z jabłek). Plastry jabłek maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj posypane cukrem pudrem.

 

Do podania… cukier puder, cynamon, miód, syrop klonowy, syrop z agawy, słodka śmietanka, mus owocowy, dżem, polewa czekoladowa.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *