Paluszki z ciasta francuskiego

 

…na przekąskę …dla gości …na imprezę …na piknik …do przegryzienia w pracy

Chrupiące paluchy serowe, które robi się bardzo łatwo i szybko. Świetnie sprawdzą się na spotkaniach przy piwie oraz jako dodatek do sałatek lub zup-kremów.

 


Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (280 g)
  • 150 g żółtego sera (np. cheddar, parmezan)
  • 1 surowe jajko do posmarowania
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 szczypty soli

 

Jajko roztrzep widelcem w miseczce. Arkusz ciasta rozwiń i posmaruj całą powierzchnię jajkiem. Dokładnie na połowie ciasta rozłóż starty na drobnych oczkach ser (lekko przyciśnij dłonią). Posyp solą i papryką, a później złóż wpół. Dociśnij dłonią. Pokrój w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Z każdego paska zrób świderek, łapiąc za oba końce i skręcając w przeciwne strony. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 stopni.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *