Dżem Brzoskwinia Z Marakują Z Naturalnym Zagęstnikiem

by - 7/07/2020 12:01:00 AM

Otwarcie takiego słoika w środku zimy przeniesie nas w ciepłe kraje,  smak jest przecudowny, taki stuprocentowo letni. spróbujcie takiego połączenia :)













Składniki na około 4 słoiki 220 ml

  • 8 sporych, brzoskwiń
  • 4 marakuje
  • 300 - 400 g cukru
  • 1/2 opakowania pektyn np. takie
  • 1 łyżeczka kwasku lub 2-3 łyżki soku z cytryny

1. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i zasypujemy połową cukru. Włączamy gaz i pozwalamy im się powolutku zagotować.
2. Kiedy brzoskwinie puszczą sok i zagotują się dodajemy miąższ z marakui, następnie całość blendujemy, dodajemy kwasek lub sok z cytryny oraz pektynę rozmieszana z resztą cukru.
Całość gotujemy jeszcze przez 5-10 minut, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.



Pasteryzacja

Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych