czwartek, 8 sierpnia 2019

pikle z ogórków w zalewie miodowej


...jednym z moich ulubionych przepisów na ogórki są te z kurkumą, w tym roku wypróbowuję kolejny przepis zapisany gdzieś, kiedyś na kartce na "Pikle ogórkowe z miodem". 
Całkiem fajne w smaku, rodzince bardzo smakowały ale dla mnie jak na razie nr 1 pozostają te z kurkumą...






3 kg świeżych ogórków
2 łyżki soli
zalewa:
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu
4 łyżki miodu
przyprawy które wsypujemy do każdego słoiczka:
pół łyżeczki gorczycy
mały listek laurowy
3-4 ziarna czarnego pieprzu
1 ziarno ziela angielskiego





Wypłukane ogórki obieramy ze skórki. Przekrawamy na ćwiartki; wkładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 2-3 godziny.

Po tym czasie odlewamy wodę. W umyte słoiki wkładamy ogórki, dodajemy do każdego słoika  przyprawy.

Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dokładnie słoiki.

Pikle pasteryzujemy około 10-15 minut od czasu zagotowania.




26 komentarzy:

  1. Słyszałam o nich wiele dobrych słów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich ogórków jeszcze nie próbowałam, a zapowiadają się miło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie zabieram się za ogórki :) Chętnie zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pikle,ale w takiej zalewie jeszcze nie robiłam,zapisuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja myślę, że będą super smakować w tej zalewie!

    OdpowiedzUsuń
  6. o mniam! Domowe pikle są najlepsze, a w takiej zalewie muszą smakować wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha, ha! To czekam na wrzesień!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne ogóraski!
    Domowe pikle to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  9. O proszę! Robiłam z chilli, z kurkumą, z curry, może czas na taką miodową zalewę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam w tamtym roku. Nam bardzo smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też czasami robimy, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym z chęcią takie ogórasy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Te ogórki są genialne! Smakują zdecydowanie lepiej niż tradycyjne korniszony!

    OdpowiedzUsuń