Zupa kalafiorowa z batatami – wegetariańska

Latem mamy największy dostęp do świeżych warzyw, dlatego warto wykorzystać ich potencjał zdrowotny. Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup, dla jednych najsmaczniejsza to ta z dodatkiem makaronu, dla innych z ziemniakami. Ja proponuję zamienić tradycyjne ziemniaki z wysokim IG na bataty (IG=54). IG kalafiora wynosi 21. Wersja zdrowsza, bo mniej kaloryczna i bardzo kolorowa.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 1/2 kalarepki
  • 1,2-1,5 wody
  • 1+1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • natka pietruszki/koperku
  • 1 łyżka domowej vegety
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  • marchewkę, pietruszkę, seler i kalarepkę obrać, pokroić w kostkę, pora w pół krążki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle w garnku, w którym gotujesz zupę. W międzyczasie obrać batata i pokroić w grubą kostkę i dorzucić do podsmażenia z resztą warzyw. Na końcu dodać różyczki kalafiora
  • warzywa zalać wodą, dodać vegetę, sól, pieprz i gotować 15-20 minut. Należy pamiętać, że młode warzywa bardzo szybko są miękkie
  • przygotować zasmażkę, by zagęścić zupę. Na małej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać do spienienia. Wlać zasmażkę do gotującej zupy i powtórnie zagotować. Zdjąć z ognia
  • do zupy dodać zahartowaną śmietanę i posiekaną zieleninę 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *