Konfitura truskawkowa z rabarbarem – bez żelatyny i innych zagęszczaczy

Jeżeli chcecie zachować smak lata na później to konfitura jest jednym ze świetnych sposobów. Za te kilka miesięcy, kiedy będzie już szaro i ciemno i deszczowo, otworzycie pachnący latem słoiczek i oczaruje Was zapach lata. Nie róbcie tylko standardowego dżemu truskawkowego – póki jest rabarbar, połączcie je razem! Rabarbar doda konfiturze idealnej kwaskowatości i rześkości. Ta konfitura truskawkowa z rabarbarem będzie potem idealnie smakowała na świeżutkim chlebie z masłem.

Konfitura truskawkowa z rabarbarem - bez żelatyny i innych zagęszczaczy

Jak zrobić konfiturę truskawkową z rabarbarem?

Ilość: 3-4 słoiczki

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżeczki mielonej wanilii lub 2 laski wanilii (wyskrobane)
  • 1/2 szklanki erytrolu lub cukru

Przygotowanie:

  • Truskawki odszypułkowujemy i myjemy. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojony w małe kawałki rabarbar, zasypujemy erytrolem i gotujemy na małym ogniu około godziny.
  • Odlewamy część soku – jest pyszny w połączeniu z białym winem 😉
  • Gotujemy jeszcze około 15-20 minut aż konfitura zgęstnieje, dodajemy wanilię i po 5 minutach przekładamy do słoiczków i wekujemy lub pasteryzujemy.

Wskazówki:

  • Ja najczęściej pasteryzuję słoiki w piekarniku. Zakręcone słoiki z konfiturą wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 130 stopni i trzymamy tak pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy słoiki w piecu jeszcze pół godziny. Gotowe!
  • Można również gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry nogami na ściereczce. Po około godzinie powinny się „zassać”. Słoiki są zapasteryzowane kiedy wieczko jest zassane i wygląda tak, jak wszystkie słoiki, które kupujecie w sklepie 😉
Konfitura truskawkowa z rabarbarem - bez żelatyny i innych zagęszczaczy

Przetwory to najlepszy sposób na zamknięcie lata w słoiku! Konfitura truskawkowa z rabarbarem to tylko jeden z pomysłów.

Zgadzacie się? Ja zwykle robię takie bez cukru lub z dodatkiem odrobiny erytrolu. Nie lubię równiez stosowac żadnych zagęszczaczy. Z takimi warzywami jak brzoskwinie albo jabłka nie ma problemu. Przy owocach bardziej mokrych jak truskawki, musimy odlać trochę soku. A jeżli już chcecie zagęścić konfiturę, fajnie jest użyć siemienia lnianego albo nasion chia – tak jak w tym przepisie na jagodowy dżem chia.

Konfitura truskawkowa z rabarbarem - bez żelatyny i innych zagęszczaczy

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *