Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta, czyli taka kanapka na ciepło rodem z Włoch😉 Jest smaczna, szybka i łatwa do zrobienia, dlatego doskonale nadaje się nie tylko na domowe śniadanie lub kolację, ale też śmiało można ją podawać gościom na imprezach😉 By bruschetta wyszła idealnie, należy użyć wyłącznie twardego miąższu pomidorów (bez gniazda nasiennego i soku). Bazylię można dodać na dwa sposoby, zależnie od tego, jak lubisz – przed pieczeniem wymieszać z pomidorami i serem lub po upieczeniu posypać bruschettę świeżymi posiekanymi listkami. Podane samodzielnie stanowią świetną przekąskę, jak również mogą być dodatkiem do sałatek oraz zup-kremów.

 

 

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 2 średnie pomidory
  • 1 kulka mozzarelli (około 125 g)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia
  • sól i pieprz

 

Bagietkę pokrój w kromki o grubości około 1-2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pomidorów usuń gniazdo nasienne wraz z sokiem pozostawiając twardy miąższ, a mozzarellę odsącz z zalewy – pokrój je w kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj posiekaną bazylię i odrobinę oliwy (niewiele, by sałatka była natłuszczona, ale nie ociekała oliwą). Wymieszaj. Porcje sałatki nałóż na kromki bagietki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 5-10 minut w temp. 200 stopni (aż ser się stopi). Po wyjęciu z piekarnika uprósz solą i pieprzem.

 

Zamiast bazylii, możesz dodać czosnek, czarne lub zielone oliwki, szynkę parmeńską, cebulę, suszone zioła (bazylię, oregano, tymianek, zioła prowansalskie).

Użyj ulubionego pieczywa, np. jasnego chleba, pszennej lub żytniej bagietki, ciabatty, bułki paryskiej.

Gniazdo nasienne z pomidorów wykorzystaj do innego dania, np. leczo, zupy pomidorowej.

.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *